Lapače tukov sú v dnešnej dobe už neodmysliteľnou súčasťou každého stravovacieho zariadenia. Vďaka ním sa zachytávajú smesi tukov a olejových nečistôt, ktoré by inak skončili v kanalizácií a malo to celý rad negativných dôsledkov.
Lapače tukov, inak nazývané aj ˮlapol“, sú podľa platnej legislatívy neodmysliteľnou súčasťou každého stravovacieho zariadenia. Využívajú ho najmä prevádzky z reštauračných a stravovacích zariadení, mäsokombinátov, cukrární, potravinárskych závodov, kde dochádza k úniku olejov a tukov do kanalizácie a do odpadových potrubí.
Opatrenia prijaté na ochranu vôd a na obmedzovanie alebo na vylúčenie vypúšťania niektorých znečisťujúcich látok do povrchových vôd alebo do podzemných vôd nesmú mať za následok poškodzovanie iných zložiek životného prostredia, najmä ovzdušia a pôdy. Preto vo vzťahu k prevádzke verejnej kanalizácie je potrebné zabezpečiť, aby sa pred vyústením do kanalizácie z jednotlivých zdrojov znečistenia nainštalovali čistiace jednotky. Práve takýmto zariadením sú lapače tukov a olejov ako aj odlučovače ropných látok.
Lapač tukov je určený na zachytávanie zmesi tukov a olejových nečistôt predtým, než sú odpadové vody odvedené do kanalizácie. Inak povedané, slúži ako zachytávacia nádoba, ktorá oddeľuje tuk od odpadovej vody, a tým sa chráni kanalizačná sieť pred jej zanášaním.
Najnovšie druhy lapačov tukov sú vyrábané v súlade s európskou normou EN 858 a spĺňajú najprísnejšie kritéria na kvalitu vyčistenej vody. Lapače tukov a olejov sa vyrábajú v kompaktnom celoplastovom prevedení, čo zabezpečuje ich vysokú životnosť a jednoduchú manipuláciu s nimi. Vyznačujú sa jednoduchosťou a vysokou spoľahlivosťou. Lapače sú riešené na mieru, podľa individuálnych potrieb danej prevádzky. Ku každému typu odlučovača sa dodáva kompletná technická dokumentácia v zmysle ISO 9001.
Zdroj: web/ilustračný obrázok
Pri prevádzke týchto zariadení je potrebné dbať na to, aby bol pravidelne (doporučuje sa 1 x týždenne) odobraný alebo odčerpaný nahromadený tuk z hladiny vody, alebo keď jeho vrstva presahuje hrúbku 5 cm. Prevádzkovateľ na základe výsledkov skúšobnej prevádzky vypracuje prevádzkový poriadok. Pre skúšobnú prevádzku sa doporučuje v bežných podmienkach kontrolu a zhrabovanie tuku 1 x za mesiac. Čistenie zásobníka tuku po jeho naplnení a čistenie kalového priestoru 1 x za 3 mesiace. V tomto prípade je dôležité zvoliť si správny časový interval na pravidelné čistenie a dodržiavať ho.
Firma ESPIK aj so svojím partnerom predstavujú najmodernejšiu novinku v Európe, a to v oblasti zhodnocovanie odpadov. Ide o mobilné zariadenie na separáciu kalov a tukov. Kontajnerová nadstavba je namontovaná na štvornápravový podvozok Mercedes Benz.
Výhoda tohto mobilného zariadenia spočíva v ekonomike, t.j. v znížení prevozných nákladov tým, že separáciou tukov a kalov a ponechaním oddelenej vody na mieste dôjde k enormnému zníženiu prepravovaných objemov nasatých médií.
Zdroj: web/ilustračný obrázok
Zdroj: www.lapactuku.sk
Zdroj: www.enviro.sk
V dnešnej dobe, keď sa environmentálne problémy stávajú čoraz naliehavejšími, je kľúčové, aby sme mladú generáciu viedli k dôležitosti ochrany životného prostredia. Naša firma ESPIK, známa svojimi spoľahlivými riešeniami v oblasti spracovania bioodpadov, smeruje svoje aktivity aj do týchto edukačných oblastí. Aktívne sa angažujeme v komunitách, najmä v školách, kde...
Triedenie odpadu sa stáva neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. Vďaka správnemu triedeniu môžeme recyklovať rôzne materiály, ktoré by inak skončili na skládkach. Poďme sa spoločne pozrieť, čo všetko sa dá recyklovať a čo všetko sa dá z rôzneho odpadu získať. 1. Kávová usadenina Kávová usadenina má obrovský potenciál a pritom je...
Na Deň všetkých svätých si pripomíname našich drahých, ktorí nás opustili, pričom tradície nám pomáhajú vyjadriť úctu a spomienku. Avšak, s týmto dňom je často spojený aj nárast odpadu na cintorínoch, vrátane umelých kvetov a sviec, ktoré končia na skládkach a zhoršujú environmentálnu situáciu. Dôležité je uvedomiť si, že každý...