Lapače tukov sú v dnešnej dobe už neodmysliteľnou súčasťou každého stravovacieho zariadenia. Vďaka ním sa zachytávajú smesi tukov a olejových nečistôt, ktoré by inak skončili v kanalizácií a malo to celý rad negativných dôsledkov.
Lapače tukov, inak nazývané aj ˮlapol“, sú podľa platnej legislatívy neodmysliteľnou súčasťou každého stravovacieho zariadenia. Využívajú ho najmä prevádzky z reštauračných a stravovacích zariadení, mäsokombinátov, cukrární, potravinárskych závodov, kde dochádza k úniku olejov a tukov do kanalizácie a do odpadových potrubí.
Opatrenia prijaté na ochranu vôd a na obmedzovanie alebo na vylúčenie vypúšťania niektorých znečisťujúcich látok do povrchových vôd alebo do podzemných vôd nesmú mať za následok poškodzovanie iných zložiek životného prostredia, najmä ovzdušia a pôdy. Preto vo vzťahu k prevádzke verejnej kanalizácie je potrebné zabezpečiť, aby sa pred vyústením do kanalizácie z jednotlivých zdrojov znečistenia nainštalovali čistiace jednotky. Práve takýmto zariadením sú lapače tukov a olejov ako aj odlučovače ropných látok.
Lapač tukov je určený na zachytávanie zmesi tukov a olejových nečistôt predtým, než sú odpadové vody odvedené do kanalizácie. Inak povedané, slúži ako zachytávacia nádoba, ktorá oddeľuje tuk od odpadovej vody, a tým sa chráni kanalizačná sieť pred jej zanášaním.
Najnovšie druhy lapačov tukov sú vyrábané v súlade s európskou normou EN 858 a spĺňajú najprísnejšie kritéria na kvalitu vyčistenej vody. Lapače tukov a olejov sa vyrábajú v kompaktnom celoplastovom prevedení, čo zabezpečuje ich vysokú životnosť a jednoduchú manipuláciu s nimi. Vyznačujú sa jednoduchosťou a vysokou spoľahlivosťou. Lapače sú riešené na mieru, podľa individuálnych potrieb danej prevádzky. Ku každému typu odlučovača sa dodáva kompletná technická dokumentácia v zmysle ISO 9001.
Zdroj: web/ilustračný obrázok
Pri prevádzke týchto zariadení je potrebné dbať na to, aby bol pravidelne (doporučuje sa 1 x týždenne) odobraný alebo odčerpaný nahromadený tuk z hladiny vody, alebo keď jeho vrstva presahuje hrúbku 5 cm. Prevádzkovateľ na základe výsledkov skúšobnej prevádzky vypracuje prevádzkový poriadok. Pre skúšobnú prevádzku sa doporučuje v bežných podmienkach kontrolu a zhrabovanie tuku 1 x za mesiac. Čistenie zásobníka tuku po jeho naplnení a čistenie kalového priestoru 1 x za 3 mesiace. V tomto prípade je dôležité zvoliť si správny časový interval na pravidelné čistenie a dodržiavať ho.
Firma ESPIK aj so svojím partnerom predstavujú najmodernejšiu novinku v Európe, a to v oblasti likvidácie odpadov. Ide o mobilné zariadenie na separáciu kalov a tukov. Kontajnerová nadstavba je namontovaná na štvornápravový podvozok Mercedes Benz.
Výhoda tohto mobilného zariadenia spočíva v ekonomike, t.j. v znížení prevozných nákladov tým, že separáciou tukov a kalov a ponechaním oddelenej vody na mieste dôjde k enormnému zníženiu prepravovaných objemov nasatých médií.
Zdroj: web/ilustračný obrázok
Zdroj: www.lapactuku.sk
Zdroj: www.enviro.sk
Triedenie odpadu sa stáva neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. Vďaka správnemu triedeniu môžeme recyklovať rôzne materiály, ktoré by inak skončili na skládkach. Poďme sa spoločne pozrieť, čo všetko sa dá recyklovať a čo všetko sa dá z rôzneho odpadu získať. 1. Kávová usadenina Kávová usadenina má obrovský potenciál a pritom je...
Na Deň všetkých svätých si pripomíname našich drahých, ktorí nás opustili, pričom tradície nám pomáhajú vyjadriť úctu a spomienku. Avšak, s týmto dňom je často spojený aj nárast odpadu na cintorínoch, vrátane umelých kvetov a sviec, ktoré končia na skládkach a zhoršujú environmentálnu situáciu. Dôležité je uvedomiť si, že každý...
Od 1. januára 2025 dôjde k výraznému zvýšeniu poplatkov za zmesový komunálny odpad v dôsledku povinnej úpravy odpadu, ktorú Slovensko musí zaviesť podľa európskych smerníc. Očakáva sa, že náklady na úpravu odpadu sa budú pohybovať okolo 120 eur za tonu bez DPH, čo predstavuje výrazný nárast oproti súčasným cenám a...