Väčšina z nás či už vo väčšom alebo menšom množstve používa olej pri varení, či vyprážaní chutných jedál. Málokto si však uvedomuje, že použitý/prepálený olej, ktorý skončí po vyprážaní na panvici môže mať vážne negatívne dôsledky na životné prostredie, ak ho „zlikvidujeme“ nesprávne. Použitý kuchynský olej patrí medzi odpad, ktorý NIE JE správne len tak jednoducho vyliať do drezu/výlevky/toalety alebo ho vyhodiť do komunálneho odpadu. Prečo by sme teda mali venovať pozornosť jeho správnej likvidácii?
Pri vylievaní oleja do kanalizácie/potrubia sa znečisťuje nielen vodný zdroj, ale aj okolitá pôda. Olej vytvára na hladine vodných tokov mastný film, ktorý bráni kyslíku v prenikaní do vody. To má za následok uhynutie vodných živočíchov a narušenie prirodzeného ekosystému. Okrem toho môže olej upchávať kanalizačné potrubie a spôsobiť vážne technické problémy, ktoré je drahé odstrániť.
Vedeli ste, že jednou z príčin upchávania kanalizačných systémov je nahromadený olej a stuhnutý tuk v potrubí? Po vychladnutí sa olej a tuk stáva tuhým a postupne sa usádza na stenách potrubia. To vedie k zníženiu prietoku vody a v najhoršom prípade k úplnému upchatiu potrubia, čo môže spôsobiť zatopenie a záplavy.
Správne zberanie a odovzdávanie použitého kuchynského oleja do špeciálnych zberných nádob umožňuje jeho recykláciu a opätovné využitie. Druhotne spracovaný olej je možné premeniť na ekologické biopalivá, mazivá alebo iné priemyselné produkty. Takto môžeme prispieť k šetreniu prírodných zdrojov a znížiť závislosť na fosílnych palivách.
Vylievanie oleja do odpadu môže prilákať škodcov, ako sú potkany, ktoré sa živia mastnými zvyškami. Zvyšuje to riziko šírenia chorôb a môže to viesť k ďalším problémom v komunite. Okrem toho, vylievanie oleja do odpadu alebo na zem môže vytvoriť klzký povrch a spôsobiť nebezpečné úrazy či škody.
Stačí len málo - nechať použitý olej vychladnúť, precediť ho cez sitko, naliať ho do čistej, uzatvárateľnej plastovej fľaše a odniesť do najbližšej zbernej nádoby na kuchynský olej. V mnohých obciach a mestách sú tieto zberné nádoby umiestnené na zberných dvoroch či stojiskách. Taktiež ich nájdete umiestnené na viacerých čerpacích staniciach, či potravinových sieti.
Malý tip pre Vás: Takmer 400 škôl na celom Slovensku disponuje nádobou na zber použitého kuchynského oleja, kde každý rodič, či žiak môže tento druh odpadu bezpečne odovzdať vo svojej škole. Stačí, aby ste sa v škole informovali, či sú zapojení do projektu Olejko chráni prírodu a tento olej môžete odovzdávať aj tam a podporiť školu vo vašom okolí. Viac o tomto projekte sa dočítate na www.olejko.sk
Každý liter oleja, ktorý sa recykluje, znamená menej znečistenia a väčšiu ochranu prírody. Pri recyklácii oleja sa znižuje produkcia emisií CO₂, čo má pozitívny vplyv na klimatické zmeny. Zároveň prispievame k udržateľnému využívaniu surovín a znižujeme množstvo nevyužitého odpadu.
Mestá a obce môžu prispieť k šíreniu informácií o dôležitosti zberu nielen použitého jedlého oleja, ale aj kuchynského bioodpadu prostredníctvom svojich webových stránok, informačných tabúľ, letákov alebo organizovaním vzdelávacích podujatí. Spolupráca s komunitnými centrami, školami a miestnymi organizáciami môže pomôcť zvýšiť povedomie a angažovanosť občanov.
Správne nakladanie s použitým kuchynským olejom má veľký význam pre ochranu životného prostredia a zdravia. Mestá a obce v tomto úsilí môžu rátať s našou podporou. Firma ESPIK vie pomôcť s prípravou a distribúciou propagačných materiálov, ktoré informujú občanov o správnej likvidácii použitého oleja z kuchyne, prípadne kuchynského odpadu. Zároveň vieme zabezpečiť zberné 120 litrové nádoby na triedenie tohto druhu odpadu pre mestá a obce a pomôcť so šírením tejto osvety medzi občanmi.
Zber použitého kuchynského oleja/ Video: ESPIK
Zároveň obce a mestá môžu podporiť myšlienku správneho triedenia použitého oleja aj v ich lokálnych školách. Prostredníctvom projektu „Olejko chráni prírodu“, majú aj deti a mládež možnosť podieľať sa na správnom triedení práve použitého oleja z ich domácnosti a odovzdať ho vo svojej škole. Stačí málo, aby sme dosiahli veľké veci!
V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať prostredníctvom formulára, alebo na info@espik.sk
Autor článku: Ing. Annamária Kmečová
Kuchynský a potravinový odpad sa produkuje nielen v reštauráciách či jedálňach, ale vzniká takmer v každej domácnosti. Či už nedojedené zvyšky varených jedál, šupky z ovocia a zeleniny, potraviny po záruke, malé kosti, alebo zvyšky z kávy - to a ešte viac pravidelne vzniká u nás doma a žiaľ...
Envirofondy, ako súčasť širších environmentálnych a rozvojových programov, môžu obci alebo mestu poskytnúť finančné benefity na rôzne projekty, ktoré majú za cieľ zlepšiť životné prostredie. Zvýšené triedenie kuchynského bioodpadu, môže mať pre obce a mestá významné pozitívne dôsledky nielen z ekologického hľadiska, ale aj vo finančnej sfére prostredníctvom prístupu k...
V každej domácnosti prichádzajú ľudia do styku s veľkým množstvom organického odpadu, ktorý si vyžaduje správnu likvidáciu. Málo obyvateľov domácností je dostatočne informovaných alebo majú nedostatok informácií v oblasti separácie kuchynského odpadu. Je nevyhnutné aby sa zvýšilo povedomie v tejto oblasti. Spoločnou cestou medzi občanmi, obcami a mestami môžeme...